Interview met Ben van Blogtrommel

Untitled design

Ken je Blogtrommel al? Op deze blog vind je de meest uitgebreide verzameling aan blogtips. Een aanrader! Wie zit er achter deze schatkist aan informatie? Ik sprak met de Belgische eigenaar Ben.

Hoe vaak ben jij met je blog bezig?

Zo’n blog onderhouden kost in ieder geval erg veel tijd. En sowieso werk ik door mijn handicap veel trager dan gemiddeld. Bovendien is fijne artikels schrijven en publiceren slechts het topje van de ijsberg. Als je zoals ik ook vooral schrijft om mensen te informeren en te helpen, dan kruipt er ook veel tijd in het bedenken van nieuwe onderwerpen, research doen, contacten leggen en onderhouden met collega-bloggers, vragen beantwoorden,… Daarnaast doe ik ook aan promotie voor mijn blog. Bezoekers komen nu eenmaal niet vanzelf aanwaaien.

Mijn blog zit op zowat ieder wakker moment van de dag in mijn hoofd. Dat maakt me soms bang. Maar laten we zeggen dat ik dagelijks een uur of zes uittrek voor mijn blog.

Hoe zou jij je manier van werken beschrijven? Ben je een planner of iemand die eerder spontaan werkt?

Ik streef ernaar om twee keer per week een nieuw artikel te publiceren. Dat zou me nooit lukken zonder een vorm van planning. Ik ben dan ook voortdurend bezig met ideeën en inspiratie te verzamelen. Het gebeurt in ieder geval zelden dat ik achter de pc kruip en denk: “Waar zal ik het nu eens over hebben?” Nee. Enkele dagen van tevoren pik ik iets uit mijn lijstje met onderwerpen. Daarover loop ik dan te malen. Dus als het moment van schrijven daar is, verlopen de dingen ook relatief vlot. Sommige stukken komen vrij spontaan opborrelen, andere berichten liggen weken of maanden te sudderen. Het wisselt een beetje.

Wanneer is een artikel helemaal af? Hoe kan je dat weten of voelen?

Ik vind het moeilijk om te bepalen wanneer een artikel écht helemaal af is. Perfectie is immers niet van deze wereld en dus kan het ook niet van mijn blogberichten worden verwacht.

Maar ik vind het wel leuk als een artikel misschien niet perfect is, maar wel vlot leesbaar en zonder al te veel tikfouten of grammaticale blunders naar de lezer kan. Anderzijds, als je ziet wat er op dat vlak allemaal door de beugel kan op het web, dan hoef ik me denk ik niet zoveel zorgen te maken. (lacht)

Wanneer een blogpost écht af is, hangt trouwens ook af van het doel van je artikel. Omdat ik vooral ook blog om anderen te helpen, ben ik pas écht tevreden over een artikel wanneer ik signalen krijg van lezers dat ze geholpen zijn of dat ze wat geleerd hebben.

Is je artikel klaar, print het dan uit in een ander lettertype dan waarin je het oorspronkelijk geschreven hebt en lees het luidop voor. Je ziet eventuele fouten een stuk makkelijker en je voelt veel beter waar de tekst nog stroef zit.

Wanneer ben jij het meest productief en waarom net dan?

Zonder twijfel ben ik ’s ochtends het productiefst. Ik ben eerder een ochtendmens. Daarnaast ben ik gewoonlijk in de voormiddag ook fysiek op mijn best. Maar als de inspiratie daar is en ik ook de tijd heb, dan kan het net zo goed in de namiddag of ’s avonds. Gelukkig!

Wat is het belangrijkst om rekening mee te houden als je een blog wil beginnen?

Het hangt er van af wat je doelen en ambities zijn. Blog je omdat je het fijn vindt om dingen van je af te schrijven, en zijn bezoekers ‘maar’ een leuke bijkomstigheid? Of wil je echt een heel groot publiek bereiken?

Weet dat het in elk geval tijd kost om een blog op te bouwen en er lezers naartoe te brengen. Het is dus van groot belang om te bloggen over onderwerpen die je echt na aan het hart liggen. En probeer te bloggen op de manier die jij het het fijnst vindt!

Heb je een tip voor wie denkt dat zijn of haar blog perfect in orde is?

Een blog is nooit helemaal af. Je hebt altijd wel grote en kleine akkefietjes. En indien niet, dan is het altijd aan te raden om je beste of meest populaire berichten op te duikelen. Zijn ze nog actueel? Waar kan je ze nog verbeteren? Ontbreekt er belangrijke informatie? Kan het niet wat uitgebreider? We spreken niet voor niets over “een blog onderhouden”.

Welk is het beste advies dat je zelf ooit gekregen hebt over bloggen?

Dat je geen “platte pannenkoek” mag zijn op het internet! Als blogger moet je keuzes maken. Onder meer in de onderwerpen die je aansnijdt op je blog (niet over van-alles-en-nog-wat bloggen). Je kan je beter specialiseren in één of maximaal twee onderwerpen en je ook zo profileren. Je blog steekt zo veel makkelijker en eerder zijn neus aan het venster!

Om diezelfde reden moet je ook niet proberen overal aanwezig te zijn op sociale media om je blog te promoten. Je kan je beter toeleggen op één enkel sociaal medium en daar het onderste uit de kan halen. Zo kan je veel meer bezoekers naar je blog trekken.

Wil je graag nog iets toevoegen?

Als je graag schrijft voor een wat groter publiek moet je zeker een blog overwegen. Het is een geweldige uitlaatklep. Bovendien kost een blog bijna niets. Een hobby met een onklopbare verhouding prijs-fun-impact!

Neem zeker een kijkje op www.blogtrommel.com.

BewarenBewaren

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.