Het nut van kunst

schilderij door Leonid Afremov
Leonid Afremov

Waarvoor dient kunst? Heeft kunst wel nut? The Guardian legt uit hoe de Britse filosoof Alain de Botton erover denkt. Volgens hem heeft kunst vijf functies.

1 Kunst geeft hoop

De meeste kunstwerken tonen mooie dingen. Critici vragen zich af of artiesten dan vergeten zijn hoe serieus het echte leven is. Natuurlijk niet. Maar we hebben mooie dingen nodig om niet weg te zakken in wanhoop.

2 Kunst maakt minder eenzaam

Er wordt vaak van ons verwacht dat we een blij gezicht opzetten. Maar je bent helemaal niet de enige die af en toe droevig of verward is. Artiesten drukken hun emoties uit in hun werk. Zo tonen ze dat gevoelens menselijk zijn. Ook pijn hoort bij het leven. Dat is niet bedoeld om je depri te maken. Het kan je het gevoel geven dat je niet alleen bent.

3 Kunst brengt evenwicht

Iedereen is wel eens uit balans. We zijn soms te kalm of te druk, te rationeel of te emotioneel. Kunst kan evenwicht brengen. De kunst die je mooi vindt, zijn vaak werken die compenseren wat je mist. Is het leven bijvoorbeeld chaotisch? Dan gaan we op zoek naar iets dat rust uitstraalt.

4 Kunst brengt appreciatie

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe mooi wolken kunnen zijn? John Constable herinnerde mensen hier graag aan met zijn prachtige schilderijen van de lucht. Kunst zorgt er dus voor dat we mooie dingen (opnieuw) gaan appreciëren. Vergeet glitter en glamour. Kunst toont wat schoonheid echt is.

5 Kunst is propaganda

Artistieke werken hebben een boodschap. Dat zie je doorheen de geschiedenis van de mens. ‘Geef de hoop niet op’, ‘je bent niet alleen’, ‘bewonder de wolken’, …

Wat betekent kunst voor jou? Kan je een voorbeeld geven?

BewarenBewaren

Eén gedachte over “Het nut van kunst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.