De stilte spreekt (tot wie wil luisteren)

(foto: Kristina Flour B.)

Mijn e-reader raadde me een boek aan van de bestsellerauteur Eckhart Tolle: ‘De stilte spreekt’. De korte inhoud deed me denken aan mindfulness. Het idee dat je kan genieten van elk moment. En dat stilzitten daarbij kan helpen. Ik blijf het moeilijk vinden. Zou Eckhart Tolle mij kunnen leren hoe je dat doet? Met mijn maandelijks abonnement kon ik zijn boek gratis downloaden. Dus dat deed ik; zonder al te veel verwachtingen. Maar ik werd aangenaam verrast.

Ik las de inleiding. Die waarschuwt dat je het boek niet in één keer moet uitlezen. Je kan de korte hoofdstukjes het best verwerken in kleine hapjes. Bijvoorbeeld tijdens een toiletbezoek. Of voor het slapengaan, als je dat fijner vindt. Ikzelf koos voor beide gelegenheden. Hieronder lees je wat me is bijgebleven.

Boem, ping, klak, pats

Een centraal concept in het boek van Tolle is aanvaarding. Als je je verzet tegen iets, wat het ook is, zorg je alleen maar voor meer problemen. Neem bijvoorbeeld storende geluiden. Daar heb ik het zelf vaak moeilijk mee. Tolle legt uit dat hoe meer je je daartegen verzet, hoe meer ze je gaan storen. Dat is ook wel logisch. De oplossing is simpel: aanvaard dat de geluiden er zijn. Hoe doe je dat? Door je gedachten te veranderen. Als je zit te vloeken op de geluiden, ga je je (nog meer) ergeren.

Het verstand is een nuttig en krachtig instrument, maar is ook heel beperkend wanneer het je leven helemaal gaat beheersen.

Wie ben ik?

Volgens Tolle mag je je gedachten niet zo serieus nemen. Gedachten zijn niet de waarheid. Het zijn maar gedachten. Jij bent niet je gedachten. Je hebt je gedachten ook niet (volledig) onder controle. Probeer maar eens om níet aan een olifant te denken. Lukt het?

Als je niet meer alles gelooft wat je denkt, stap je uit het denken en zie je duidelijk dat de denker niet is wie je bent.

Ook emoties zijn niet wie jij bent. Daarom is het belangrijk om je niet te identificeren met je gevoelens. Ik geef een voorbeeld. Mensen zeggen soms: “Ik ben depressief”. Maar is depressie echt wie jij bent? Nee. Depressie overkomt je. Het is tijdelijk (ook al kan het soms jarenlang of quasi een heel leven duren); je wordt er niet mee geboren. Probeer daarom je gevoelens niet uit te drukken in termen van ‘ik ben’, maar eerder als ‘ik voel’ of ‘er is’. Bijvoorbeeld: ‘Ik voel melancholie’.

Conditioneer jezelf blij

Het is niet makkelijk, maar ik probeer het in te zien: het enige wat jou gelukkig kan maken, is de manier waarop jij denkt. De omstandigheden en gebeurtenissen in je leven hebben daar uiteraard vaak invloed op, maar jij kan controle uitoefenen. Ik geloof dat het kan, als je je hersenen maar genoeg conditioneert. Kijk maar naar mensen die een erg zwaar leven hebben en daar toch goed mee kunnen omgaan. Nick Vujicic is een uitstekend voorbeeld. Deze inspirerende man werd geboren zonder armen en benen. Hij had het als kind erg moeilijk. Maar Vujicic laat zich niet beïnvloeden door zijn omstandigheden. Hij bepaalt zelf zijn gedachten. Door positief te denken, word je geconditioneerd om zo verder te doen. Het omgekeerde geldt ook. Vandaar de negatieve ‘spiraal’. Donkere gedachten zorgen voor nog meer donkere gedachten.

Je ongeluk komt niet voort uit je levensomstandigheden, maar uit je conditionering.

Shhhht! Luister

Ten slotte vertelt Tolle hoe belangrijk het is om regelmatig stil te zijn. Dat legt hij uit met veel wollige, spirituele taal. Maar ik lees tussen de lijnen. Ik lees dat het zinvol is om vaak stil te zijn en te luisteren. Naar alles om je heen. En naar jezelf. Want volgens Tolle ‘spreekt’ de stilte. Dat doet me denken aan het volgende citaat van Shakespeare:

The earth has music for those who will listen.

Eckhart Tolle is een bestsellerauteur. Heb jij ooit een boek gelezen van hem? Of overweeg je dat te doen? Waarom wel of niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.