Mindful luisteren naar muziek

Hoe luister jij naar muziek? Hoor je die gewoon op de achtergrond terwijl je met iets anders bezigt bent? Of luister je actief naar de prachtige melodieën? Het is niet zo dat het ene beter is dan het andere. Maar heb je actief luisteren ooit echt geprobeerd? En wat is het verschil met mediteren op muziek? Hieronder lees je er alles over.

Ik schreef al eerder over mindfulness. Dat het geen zweverig gedoe is, maar gewoon een manier om aandachtiger te leven. Zo kan je ook genieten van muziek. Als je je focust op de muziek en gedachten laat voor wat ze zijn, kan je er zelfs op mediteren.

Actief luisteren of mediteren?

Wat is het verschil tussen actief luisteren naar muziek en mediteren op muziek? Dat is een moeilijke vraag. Ten eerste omdat er verschillende vormen van meditatie bestaan. En ten tweede omdat mediteren voor iedereen anders is. Voor mij is het belangrijkste bij mediteren dat ik me niet laat meevoeren door gedachten of emoties. Je mag dan bijvoorbeeld niet oordelen over wat je hoort. Dat kan bij actief luisteren wel.

Ik geef van elk een voorbeeld, terwijl Youtube de vijfde symfonie van Beethoven afspeelt.

“De strijkers zetten het stuk in. Enkele blazers doen mee. De melodie klinkt mysterieus. Iets later wordt het stuk al vrolijker. En dan komt de mysterieuze beginmelodie terug. Wel een leuk refreintje. Zou ik dat kunnen spelen op mijn blokfluit? Waar ligt mijn blokfluit eigenlijk? Ik heb die al jaren niet meer aangeraakt … Damn, ik moest luisteren naar de muziek …”

Merk je op welke manier van luisteren dit was? Eigenlijk is het een strikvraag. De luistersessie begint met actief luisteren. Maar al gauw raak ik afgeleid door mijn gedachten over mijn blokfluit. Ik ben dan niet meer zo ‘actief’. En in plaats van dat op te merken, ga ik met de gedachten mee. Bovendien oordeel ik daarover door te vloeken. Dat is dus niet mindful.

Ik geef nog een voorbeeld.

“Strijkers. Blazers. Melodieën. Instrumenten. Refreintje. Zou ik dat kunnen spelen op mijn blokfluit? Oeps, ik dwaal af. Dat geeft niet. Terug naar de muziek …”

Deze ervaring zou je kunnen hebben tijdens een meditatie. Je merkt meteen dat ik minder woorden en zelfs amper zinnen gebruik. Zo ben ik minder geneigd om mee te gaan in gedachten. Ik ben wel even afgeleid door de gedachte aan mijn blokfluit. Maar ik merk het meteen op. Dat is een essentieel onderdeel van mediteren. Het is normaal dat je geest gedachten vormt, maar om mindful te zijn, moet je je daarvan bewust worden. Dan oefen je je aandacht. En je oordeelt er niet over. Ook niet over de muziek.

Zin om zelf aan de slag te gaan?

Denk eraan: Als je actief wil luisteren, probeer je je gewoon goed te focussen op de muziek. Wil je erop mediteren? Dan is het belangrijk om op te merken wanneer je afgeleid bent en om niet te oordelen. Veel plezier!

  1. Luister naar een stuk klassieke muziek met verschillende instrumenten, zoals een symfonie. (Later kan je het ook proberen met andere genres.)
  2. Luister aandachtig naar de melodie. Hoor je wanneer die omhoog of omlaag gaat?
  3. Kan je verschillende instrumenten van elkaar onderscheiden? Herken je welke het zijn? Als je niet veel van muziek kent, vraag je dan gewoon af of het bijvoorbeeld strijkers of blazers zijn.
  4. Probeer je aandacht nu te richten op één instrument (of één soort). Kan je je ook focussen op twee tegelijk? Of verspringt je aandacht van de ene naar de andere?
  5. Luister naar alle instrumenten samen. Merk je bepaalde klanken meer op dan andere? Of klinkt alles als een geheel? Merk op waar je aandacht naartoe gaat.

Hoe was de ervaring voor jou?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.