Interview met schrijfcoach Marianne Canters

“Ik weet niet wat te schrijven”, dacht ik. Alsof een hogere macht mijn gedachten gehoord had, zag ik plots reclame voor een gratis e-boek: ’23 schrijfideeën’. Ik vulde mijn e-mailadres in en kreeg een lieve mail van Marianne Canters, een Nederlandse tekst- en communicatiespecialiste. Bij de mail zat haar e-boek met de schrijfideeën. Ik begon aan de opdrachten. Er zaten heel leuke tussen. Ik stuurde Marianne een mail om haar te bedanken.

Een tweetal weken later interviewde ik Marianne via Skype over haar werk als zzp’er bij haar zaak ‘Tekstgericht’. (Voor wie niet in Nederland woont: Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel.) Wat doet Marianne nu precies? Hoe ziet zij het schrijfproces? En welke tips heeft ze voor wie vastzit tijdens het schrijfproces? Je leest het hieronder.

Wil je een boek schrijven? Dan zit er iets in je wat naar buiten moet. Anders bak je wel een taart.

Hoe ontstond je interesse voor teksten?

Marianne: Ik was acht jaar. We moesten op school een opstel schrijven. Dat bleek echt mijn ding te zijn. Toen wist ik nog niet dat ik er later iets mee kon doen. Dus wilde ik kok worden.

Welke hogere studies heb je gevolgd?

Ik heb een lerarenopleiding gevolgd. Daarin kreeg ik allerlei vakken rond Nederlands en schrijven.

Wat doe je nu precies voor je klanten?

Ik heb twee types klanten. Een eerste type zijn de ondernemers. Die willen zichzelf laten zien. Zij zijn dan bijvoorbeeld bezig met sociale media en blogs. En daarvoor moet je veel schrijven. Daarbij help ik. Een tweede type klanten zijn ondernemers of particulieren die een boek willen schrijven. Dat kan zowel fictie als non-fictie zijn. Ik begeleid hen bij het proces.

Wat houdt een coaching bij jou precies in?

Eerst en vooral stimuleer ik mensen. Wil je een boek schrijven? Dan zit er iets in je wat naar buiten moet. Anders bak je wel een taart. Veel mensen vragen dan: “Ben ik wel goed genoeg? Er zijn al zoveel boeken op de markt.” Ook hier kan ik helpen. Ik leg hen dan uit waarom zij toch hun boek moeten uitbrengen. Daarna begeleid ik hen tot het manuscript naar een uitgever gaat. Of soms begeleid ik mensen die al in de laatste fase zitten en hun boek al afronden. Want een boek schrijf je in verschillende fases. Je kan me in elk van die fases boeken als coach. Net als een sportcoach, sta ik aan de zijlijn. Ik vertrouw in je. Ik haal het beste uit jou.
Daarnaast help ik ook dyslectici met schrijven.

Ik werk gewoon met de ‘Marianne-aanpak’.

Wat maakt jou bijzonder in vergelijking met andere schrijfcoaches?

Ik vergelijk mezelf nooit met anderen. Misschien ben ik wel niet zo anders dan zij. Ik weet het niet. Ik heb alleszins een persoonlijke aanpak. En ik maak afspraken met mijn klanten. Beloof je me het manuscript te sturen tegen de deadline? Dan moet je dat ook echt doen. Ik werk gewoon met de ‘Marianne-aanpak’. Ik weet waar je tegen aan loopt. Want ik ben zelf auteur van drie boeken. Ik ben ook ghostwriter van een aantal boeken.

Vele schrijvers zeggen dat er geen magische formule bestaat om een boek te schrijven. Ga jij daarmee akkoord?

Ja. Er zijn wel tips en manieren om ervoor te zorgen dat je plan werkt. Maar de ene heeft geen plot voordat die begint te schrijven en de ander heeft al een heel schema uitgewerkt.
Als een klant vanaf nul begint, volgen we een stappenplan. Dan moet je gaan nadenken: Wat is het doel? Hoeveel tijd heb je? Als het volledige manuscript er al is, gaan we eerst het plot analyseren. Daarna de karakters: passen ze in het plot? Pas daarna kijk ik naar de taal. Een uitgever bekijkt dan of het boek in de markt past. Soms moeten er dan nog aanpassingen gebeuren.

Jij werkt op een diep niveau met je klanten. Niet alle schrijfcoaches doen dat. Sommige zorgen er gewoon voor dat je boek gepubliceerd wordt.

Er zijn uitgevers die minder hoge eisen stellen. Maar wat wil je? Bij sommige schrijfcoaches zit de marketing erbij. Bij andere moet je die zelf doen. Je kan ook uitgeven in eigen beheer. Let op, dan kan je ook wel succesvol zijn. Je kan er zelfs veel mee verdienen. Denk aan ’Fifty Shades of Grey’.
Hoe je ook uitgeeft, ik raad je sterk aan om proeflezers te zoeken. Mensen die kritisch en reëel zijn. Ze moeten je steunen, maar ook durven zeggen wat er niet goed is. Want in het schrijfproces kan je jezelf tegenkomen. Er zijn momenten waarop je je hoofd tegen de muur wil slaan en waarop je jezelf leert kennen. Maar er zijn ook momenten van euforie. Daarom heb je een reële persoon nodig die kan zeggen: “Ho maar!” Ik verplaats me als schrijfcoach in de lezer die jij in gedachten hebt. Je wil niet dat mensen je boek dichtslaan omdat ze het niet meer kunnen volgen of omdat het hun niet boeit.

Heb jij schrijfrituelen?

Ik heb freewriting nodig. Ik doe het elke ochtend. Hoe begin ik eraan? Ik zet alles uit. Mijn mail, appgeluiden, … Daarna ruim ik nog even wat op. Het is orde scheppen in jezelf.
Dan begin ik te schrijven. Schrijver zijn is ook ontsnappen aan de werkelijkheid. Als je schrijft, zit je helemaal in het moment. In een ‘flow’. Je zit niet alleen in het schrijven, maar ook in het verhaal of het thema. Je gaat altijd op in je onderwerp.

Jij hebt heel veel ervaring met schrijven. Kan je tips geven voor wie vastzit in een boek of zelfs voor een wit blad?

Als je een ‘writer’s block’ hebt of vastzit, moet je je werk even laten liggen en iets anders gaan doen. Later kan je er weer naar kijken. Of je kan iets anders gaan schrijven; over een ander onderwerp. Je brein zorgt er wel voor dat je teruggaat naar waar je naartoe moet.
Je kan je ook verplaatsen naar een andere ruimte of een andere omgeving. Zo krijg je nieuwe inspiratie of nieuwe inzichten. Of ga een boek lezen. Een fictieboek, een non-fictieboek of een boek over schrijven.
Of als je vastzit voor je laptop, ga dan schrijven met pen en papier.

Iedereen kan teksten schrijven. Het is een kwestie van beginnen

Kan iedereen teksten schrijven? Of kunnen sommige mensen beter iemand inhuren om in hun plaats teksten te schrijven?

Iedereen kan schrijven. Ook dyslectici. Maar zij hebben iemand nodig voor de spelling. Het is een kwestie van beginnen. Maar als je zegt: “hier heb ik niks mee”, dan zal je het waarschijnlijk niet zo goed kunnen. Dat is ook een ‘self-fulfilling prophecy’.

Nog een laatste vraag. Ik schrijf zelf graag over creativiteit. Wat is volgens jou de rol van creativiteit in non-fictie schrijven?

Schrijven is altijd creatief: het is spelen met woorden. Bij non-fictie is het net als bij fictie. Je moet mensen ergens in meenemen. Je moet iets overbrengen. Dat kan alleen door woorden op de juiste manier te structureren. Daar heb je creativiteit voor nodig.

Bedankt, Marianne!

Heb je interesse in Marianne als tekst- en communicatiespecialiste? Bezoek dan haar website www.tekstgericht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.