Het geloof in persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp

“Ik geloof niet in zelfhulpboeken”, zei iemand tegen mij. Dat vond ik een domme uitspraak. We begonnen een discussie over zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling. Ik vertel jullie graag hoe ik erover denk.

“Hoe kan je nu niet geloven in zelfhulp?” vroeg ik mijn gesprekspartner. Je zou misschien denken dat hij iemand was die zich niet goed in zijn vel voelde. Iemand die alles al geprobeerd had. Maar het tegengestelde is waar. Ik denk dat mijn gesprekspartner nog nooit een zelfhulpboek gelezen heeft. Dat is geen verwijt. Als je zulke boeken niet nodig vindt, hoef je die natuurlijk niet te lezen. Maar ik vind dat je ze dan ook niet mag veroordelen.

Geloven of niet

Ikzelf geloof wel in zelfhulpboeken. Ik geloof dat ze kunnen werken. Kúnnen, zeg ik wel. Want ze zullen niet bij iedereen hetzelfde effect hebben. Maar als ze iemand helpen, waarom zou je ze dan veroordelen? Ik ben blij voor iedereen die er baat bij heeft. Als iemand geholpen is met een zelfhulpboek, waarom zou je er dan niet in ‘geloven’?

Van theorie naar praktijk

Het ‘geheim’ van boeken over zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling is dat het meestal niet helpt om ze alleen maar te lezen. Je moet de theorie ook toepassen in je eigen leven. Soms is het handig om het boek eens opnieuw te lezen. Zo vaak als nodig is. Om goed te begrijpen wat erin staat. En om in te zien hoe je de kennis kan omzetten naar de praktijk.

Een onderscheid?

Ik wil nog toevoegen dat je soms een verschil kan maken tussen persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp. Een mogelijk verschil is dat zelfhulpboeken ‘hulp’ bieden aan wie het nodig heeft. Persoonlijke ontwikkeling zie ik minder als een oplossing voor een probleem. Het is iets wat iedereen elke dag wil doen; jezelf ontwikkelen. Zowel op het werk als thuis. Toch?

Niet zwart-wit

Het onderscheid is niet zwart-wit. Een boek om je depressie te overwinnen, is duidelijk een zelfhulpboek. Maar een boek over je productiviteit verhogen, is dat zelfhulp? Voor mij is dat evengoed persoonlijke ontwikkeling.

Verandering is mogelijk

Waarom het onderscheid? Wellicht zijn er mensen die bang zijn van het etiket ‘zelfhulp’. Ze durven niet toe te geven dat ze oplossingen zoeken voor een probleem waarmee ze zitten. Maar dat is toch net bewonderenswaardig? Iedereen heeft problemen. Wie daarvoor geen oplossingen zoekt, is lui, is (nog) niet dapper genoeg of gelooft niet dat er verandering mogelijk is.

Hoe denk jij over zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling?

2 gedachten over “Het geloof in persoonlijke ontwikkeling en zelfhulp”

 1. Ik geloof ook niet in zelfhulpboeken. Het enige zelfhulpboeken dat ik ooit gelezen heb is een boek over verbanden leggen bij gewonden en een EHBO boek. Dat zijn nuttige boeken.
  Ik verduidelijk mezelf even: ik geloof niet dat iemand beter wordt van een boek te lezen. Niet alles wat daar in staat is van toepassing op iedereen.
  Als je anderzijds naar een gespecialiseerde dokter gaat die helpen wel. Zij zien je persoonlijkheid en leren je kennen en weten hoe daarop te reageren. Een boek kan dat niet.
  Ook hebben veel te weinig mensen zelfkennis. Ze denken dat ze een bepaald iemand zijn, terwijl ze voor de buitenwereld een ander persoon zijn. Ik had bijvoorbeeld nooit over mezelf gedacht dat ik een ideeenfontein ben. Mijn collega’s vinden van wel. Ik kom altijd met ideeën af. Nu merk ik dat ook, maar ervoor wist ik dat niet.
  Ik denk dus dat een zelfhulpboek weinig nut heeft als je jezelf niet kent. En dat leer je alleen maar door met anderen over jezelf te praten en hoe anderen je zien. En dan nog… 😊

  Liked by 1 persoon

 2. Net als jij zie ik zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling als iets positiefs. Het is toch alleen maar mooi om problemen aan te pakken en/ of meer uit jezelf te halen?
  Wat ik fijn vind aan zulke boeken, is de autonomie die ik als lezer heb. Ik kies zelf welke aspecten nu het meest op mij van toepassing zijn en op welke manier ik eraan werk. Want inderdaad: alleen lezen is niet genoeg, je moet wel aan de slag. Maar dat is ook precies waarom ik voor zulke boeken kies 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.