7 slechte schrijftips ontkracht

Je kan ze krijgen via internet, in boeken en tijdens workshops. Schrijftips genoeg. Helaas bestaan er heel wat slechte adviezen voor (beginnende) schrijvers. Er zijn ook veel halve waarheden. Welke adviezen zijn waardevol en welke niet? Ik ontkracht voor jullie zeven slechte schrijftips.

Lees alles wat je vindt

Je moet werken van veel verschillende auteurs lezen om verschillende schrijfstijlen te leren kennen. Bovendien is het interessant om verschillende genres te ontdekken. Anders beperk je je in stijl en inhoud. Maar alles lezen wat je vindt, hoeft natuurlijk niet. Neem wel eens een nieuw tijdschrift vast. Of probeer eens een boek dat je niet meteen zelf zou kiezen. Maar laat het gewoon liggen als het je écht niet kan boeien. Het leven is te kort om je tijd te verspillen aan slechte lectuur. Anders hou je geen tijd meer over om goede werken te lezen.

Schrijf over vertrouwde thema’s

Het makkelijkst is om te schrijven over vertrouwde thema’s. Dat is dan ook een aanrader voor beginnende schrijvers. Je kan je daarin het best inleven en weet er veel details over. Heb je al wat geoefend? Verken dan ook eens nieuwe onderwerpen. Anders worden je teksten saai en voorspelbaar. 

Lezen maakt je een betere schrijver

Als je nooit leest, zal het moeilijker zijn om zelf goede teksten te vormen. Maar lezen alleen, helpt natuurlijk niet. Je moet schrijven om er beter in te worden. Ik heb gemerkt dat dat echt helpt. Als ik kijk naar teksten van tien jaar geleden, dan schaam ik me. Ik ben blij dat ik ondertussen al veel bijgeleerd heb.

Je hebt een goed idee nodig

Als je iets wil gaan schrijven, is het handig als je al een goed uitgewerkt idee hebt. Dan kan je meteen aan de slag. Maar het is niet per se nodig. Begin gewoon ergens. Veel auteurs werken hun idee uit tijdens het schrijven. Wacht je tot je het perfecte idee hebt? Dan moet je soms lang wachten. Veel mensen hebben niet continu inspiratie. Dat is volledig normaal. Zoals Jack London zei: “You can’t wait for inspiration. You have to go after it with a club.”

Je manuscript hoeft niet perfect te zijn

Perfectie bestaat niet. Ook niet in teksten. Maar ga je met een manuscript vol slordigheden naar een uitgever? Dan wordt het meteen een ‘nee’. Een uitgever heeft wel andere dingen te doen dan onafgewerkte manuscripten te lezen. Laat staan ze zelf te moeten corrigeren. Daar dienen eindredacteurs of correctoren voor.

Geef nooit op

Te snel opgeven is zonde. Maar doorzetten met iets dat geen toekomst heeft, is ook zonde. Verspil je tijd niet aan iets dat niet werkt. Begin dan aan iets anders. Misschien vind je ondertussen wél nieuwe ideeën voor wat je aan het schrijven was.

Schrijven doe je op je eentje

Wil je als enige auteur op een cover staan? Dan kan niemand jouw pen of toetsenbord vastnemen. Maar dat betekent niet dat je een mythische ‘lone genius’ moet zijn. Je kan altijd advies vragen aan iemand die zich kan inleven in jouw doelgroep. Krijg je tips om je werk te verbeteren? Ga er dan kritisch mee om. Waar komt het advies vandaan? Achterhaal dat eerst en beslis dan zelf of de feedback waardevol is voor jou of niet.

Ken jij nog schrijftips? Welke vind jij goede tips en welke vind jij slechte?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.