Eindredactie, wat is dat eigenlijk? (+ een paar tips voor schrijvers en bloggers)

paper-01

Drie jaar geleden begon ik te werken bij Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal. Ik doe er nu de eindredactie van kranten en boeken. Maar wat is eindredactie precies? Ik vertel je over mijn boeiende job en geef enkele tips.

Zoals ik al zei, doe ik (niet alleen, maar vooral) eindredactie. Als er nieuwe boeken aankomen, lees ik manuscripten van auteurs na. Maar het overgrote deel van de teksten die ik controleer, zijn krantenartikels van onze redacteurs en redactrices.

Kort samengevat: Eindredactie doen is een tekst heel aandachtig lezen en tienduizend dingen tegelijk nagaan. (Hoezo multitasken bestaat niet?)

Waarop let ik dan allemaal? Eerst en vooral bekijk ik of de grammatica en de spelling correct zijn. Maar ook een taalkundige weet niet álles over taal. Daarom zit ik vaak op websites zoals woordenlijst.org en taaladvies.net (aanraders!). Daarnaast let ik ook op logica en inhoud. Zegt de redacteur of de redactrice niet twee keer hetzelfde? Klopt wat er staat?

Eindredactie op een tekst duurt langer dan een tekst gewoon aandachtig lezen. Want je moet echt een muggenzifter spelen (yep, that’s me!). Bijvoorbeeld om extra spaties te zien. Of om misplaatste komma’s weg te halen. Daarop moet je je oog trainen.

Tip: Lees belangrijke teksten na op papier. Zo zie je foutjes sneller staan. Ik ben geen voorstander van veel printen, maar af en toe is dat wel nodig. Wij doen het bijvoorbeeld met afgewerkte teksten voor de kranten. Zo zien we ook of de lay-out goed zit.

Heel belangrijk voor mijn job is het niveau van de tekst in het oog houden. De teksten mogen taalkundig niet te moeilijk zijn. Ook inhoudelijk proberen we het eenvoudig te houden. Maar de lezer is niet dom. Dat moet eigenlijk iedere schrijver of eindredacteur goed in het achterhoofd houden.

Tip: Leid en begeleid de lezer, maar neem hem of haar niet als een kleutertje bij de hand. Belangrijk is hóe je iets zegt. Neem bijvoorbeeld deze zin: “Donald Trump is de president van de Verenigde Staten”. In veel media kan dit vreemd overkomen. De meeste lezers weten dat namelijk al. Beter is bijvoorbeeld om te spreken over “de Amerikaanse president Donald Trump”. Dan geef je dezelfde informatie, maar je komt beter over.

Wat maakt een tekst eenvoudig? Hierover kan ik wellicht een heel boek schrijven. Let op: eenvoudige taal is ook weer geen kleutertaal. Het is de taal die ik gebruik in de meeste van mijn blogposts: heldere zinnen, zonder wollige omschrijvingen of ambtenarentaal. (Of dat probeer ik toch.)

Zou jij graag iets lezen over duidelijke taal of helder schrijven?

2 gedachten over “Eindredactie, wat is dat eigenlijk? (+ een paar tips voor schrijvers en bloggers)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.