Ish Ait Hamou: “Verhalen kunnen mensen veranderen”

Ish en twee boeken

Als journaliste heb ik de afgelopen jaren heel wat fijne interviews mogen afnemen. Een van de leukste was dat met de bekende Vlaming Ish Ait Hamou. Maak kennis met de jongeman die gelooft in de kracht van verhalen.

Het onderstaande interview maakt deel uit van een artikel dat verschenen is op 4 november 2015 in de Wablieft-krant (uitgegeven door Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal).

Ish Ait Hamou

“Verhalen kunnen mensen veranderen”

Ish Ait Hamou is schrijver en danser. Hij geeft ook les in dansen. Hij zat in de jury van ‘So You Think You Can Dance’, een wedstrijd voor dansers op VTM. Ish noemt zichzelf een verteller. Waarom? Dat legt hij uit aan Wablieft.

Ish Ait Hamou: “Mijn werken hebben altijd een duidelijke boodschap of een verhaal. Bijvoorbeeld wanneer ik schrijf of wanneer ik dans. Als ik mezelf schrijver noem, verwachten mensen dat ik alleen schrijf. Dan kan ik geen danser zijn. Een verhaal vertellen kan in allerlei vormen. Als verteller ben ik vrij om te doen wat ik wil.”

Boodschappen en taal

Je vertelt verhalen in boeken. Je laatste boek heet ‘Cécile’. Wat wil je vertellen met dit boek?

“Het boek heeft verschillende boodschappen. Bijvoorbeeld dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Wat je doet, bepaalt of je iemand ontmoet of niet.

Een ander idee in het boek is dat iedereen iets te vertellen heeft. Alle mensen hebben dingen meegemaakt die heel interessant zijn. Dat zie je niet meteen. Je moet ernaar zoeken. Ik geloof dat verhalen mensen kunnen veranderen.

Het belangrijkste aan verhalen is dat mensen weten wat je bedoelt. De boodschap moet het belangrijkst zijn. Je vertelt dingen zodat anderen die kunnen begrijpen. Waarom vertel je anders iets als niemand het begrijpt? Taal is ook heel belangrijk. Zo kan je praten met de wereld. Voor mijn werk vraag ik me af: ‘Hoe kunnen de meeste mensen mijn verhaal begrijpen?’ Mijn vormen van kunst zijn dus ook een soort taal. Daarom hou ik bijvoorbeeld alleen van dans waarin een verhaal zit. Ik wil boodschappen krijgen.”

Favorieten

Naar wie kijk jij op?

“Ik kijk op naar veel mensen. Bijvoorbeeld naar jongeren die bezig zijn met dingen waarmee ik vroeger niet bezig was. Dat vind ik interessant. Bijvoorbeeld iemand van 20 jaar die computers programmeert. Dan denk ik: “Wauw!”

Ik kijk ook op naar oudere mensen. Mijn vader, mijn ouders, mensen die veel hebben meegemaakt. Zij blijven toch positief. Dat geeft mij ideeën. En die gebruik ik voor mijn werk. Want alles wat ik vertel, gaat over mensen.”

Soms moeten mensen kiezen tussen verschillende dingen die ze graag doen. Jij moet niet kiezen…

(onderbreekt) “Toch wel. Ik maak elke dag keuzes. Veel mensen zien waar ik nu sta, maar ze zien niet waar ik vandaan kom. Het was bijvoorbeeld een keuze om mijn eerste boek uit te brengen.”

Hoe maak je die keuzes?

“Er is geen recept voor. Je moet voelen en nadenken. Stel je voor dat je een restaurant opent. Eerst moet je kijken naar wat er rondom je gebeurt. Hoeveel restaurants zijn er al in je buurt? Gaan hun zaken goed? Daarover moet je eerst nadenken. Maar je kan nooit zeker zijn. Het is een zoektocht naar informatie. Daarna kan je je gevoel volgen. Je moet het juiste evenwicht vinden tussen nadenken en voelen.”

Positief

Ik vind dat jij heel positief bent. Dat is niet altijd gemakkelijk.

“Ja, maar ik klaag ook vaak, hoor. Ik heb veel tegenslagen gehad. Maar ik ben liever bezig met het positieve. Achter elk succes liggen misschien wel duizend mislukkingen. Als je die duizend allemaal moet vertellen? (lacht)

Als je iets wil doen, moet je ervoor blijven gaan. Ik ben liever positief dan negatief. Dat is ook een keuze. Je moet je droom voor je zien. Dat helpt. Er zijn mensen die mentaal heel sterk zijn en mensen die niet zo zijn. Dat betekent niet dat de andere beter is dan jij. Dat is gewoon hoe je bent.”

Jongeren maken de toekomst van onze wereld. Welke boodschap heb jij voor hen?

“Informeer je goed. Steek tijd in onderzoek. Je moet geïnteresseerd zijn in problemen. Welke problemen zijn er precies? Hoor je over iets raars? Ga dan verder onderzoeken, voor je een eigen mening hebt.

Je moet weten dat er dingen misgaan in de wereld. En je moet weten waarom. Dat is vaak een probleem. Onze aandacht gaat vaak naar dingen die niet belangrijk zijn. Daardoor weten we niet altijd wat er precies gebeurt. En je kan alleen dingen veranderen als je ze goed begrijpt. Want als je iets snapt, verandert je mening een beetje.”

Wat zie je graag veranderen in de samenleving?

“Alles. Er is niet veel oké. Politiek, hongersnood, klimaat… Ik zet me in voor sommige dingen en hoop dat ze zullen veranderen. Maar ik denk niet dat alles zal veranderen. En toch kies ik ervoor om erin te geloven. Die keuze geeft me kracht om dingen te doen voor de wereld. Anders heb ik een droevig leven.”

Copyright – Lynn Claerhout, 2015

Zin om een boek te lezen van Ish Ait Hamou? Mijn aaanraders zijn de roman ‘Cécile’ en de novelle ‘Als je iemand verliest die je niet kan verliezen’.

Eén gedachte over “Ish Ait Hamou: “Verhalen kunnen mensen veranderen””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.