Minimalisme of essentialisme? Over eenvoud en prioriteiten

Kopje thee
Lynn Claerhout (2016)

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik graag inspiratie haal uit minimalisme. In mijn blogpost hierover lees je meer. Onlangs ontdekte ik ook essentialisme. Dit lijkt erg veel op minimalisme. Maar wat is dan precies het verschil?

Minimalisme gaat om het minimum. “Less is more.” De filosofie bekijkt hoe weinig je nodig hebt in je leven. Essentialisme daarentegen, gaat om leven met enkel wat essentieel is voor jou. Al de rest laat je voor wat het is. “Less, but better.” Je kent je prioriteiten en leeft doelgericht. Zo weet je elke ochtend waarom je aan je dag begint. En zo spring je met plezier uit bed.

Veel minimalisten zijn tegelijk essentialistisch, bewust of onbewust. Maar niet allemaal. Denk bijvoorbeeld aan radicale minimalisten die proberen te leven met 100 items. Zij zijn gefocust op een vast getal. Maar misschien hebben ze maar 99 items echt nodig. Of wie weet zijn 101 spullen voor hen essentieel om aangenaam te kunnen leven. Dan ontzeggen ze zichzelf iets belangrijks. Dat zou een essentialist nooit doen.

If you don’t prioritize your life, someone else will.

Minimalisme en essentialisme verschillen ook van elkaar op het vlak van keuzes maken. “We can’t have it or do it all”, schrijft auteur McKeown. Minimalisten willen graag zo weinig mogelijk keuzes maken. In hun douche staan enkel een fles shampoo en een fles douchegel. Want dat beperkte aanbod maakt hun leven eenvoudiger. In de winkel kopen ze steeds dezelfde choco. Zo hoeven ze niet iedere keer opnieuw te kiezen.

If it’s not a ‘hell yes’, it should be a ‘hell no’. – Greg McKeown

Essentialisten daarentegen, willen betere en betekenisvolle keuzes maken. In hun douche staan enkel de producten die zij essentieel vinden. Misschien hebben ze wel twee soorten zeep nodig, bijvoorbeeld een lichaamszeep en een gezichtszeep. Als zij gezichtsverzorging belangrijk vinden, zullen ze met plezier een extra flesje kopen. Ze kopen wellicht ook vaak dezelfde choco. Maar als er plots een soort verkrijgbaar is die geen palmolie bevat, en ze vinden dat belangrijk, zullen ze uitzonderlijk deze nieuwe soort kopen. Want die past bij hun prioriteiten.

Hoe je minimalist wordt, legde ik al uit in mijn artikel daarover. Wil je graag essentialisme verkennen? Stel jezelf dan regelmatig deze vragen:

  • Hoe kan ik minder dingen doen en betere resultaten behalen?
  • Wat heeft de grootste impact op mijn leven?
  • Is deze bezigheid het belangrijkste dat ik op dit moment kan doen?

Wie niet houdt van hokjes en labels, kan zich uiteraard dezelfde vragen stellen, zonder er een levenswijze bij te noemen. Essentialist, minimalist, whateverist. Het kan nooit kwaad om eens stil te staan bij wat essentieel is in jouw leven.

Had jij al gehoord van essentialisme? Hoe denk jij hierover? En sta jij zelf regelmatig stil bij wat essentieel is in jouw leven?


Inspiratiebronnen:
smartliving365.com/essentialism-better-way-describe-minimalism/
www.jeffsanders.com/less-but-better-what-it-takes-to-become-an-essentialist/
castig.org/essentialism-the-disciplined-pursuit-of-less-by-greg-mckeown/

Advertenties

Een gedachte over “Minimalisme of essentialisme? Over eenvoud en prioriteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s