‘Making Ideas Happen’: van idee tot realiteit

making-ideas-happen-Scott-Belsky
Geniale ideeën krijgen, geeft een fantastisch gevoel. Nog leuker is het natuurlijk om die ideeën waar te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Hoe kan je ervoor zorgen dat je idee toch realiteit wordt? Dat legt Scott Belsky uit in zijn bestseller ‘Making Ideas Happen: Overcoming the Obstacles Between Vision and Reality’. Een aanrader.

(…) een idee hebben is slechts een klein onderdeel van het proces, misschien slechts één procent van de reis (…) (p.1)

Drie sleutels tot succes

Belsky zuigt zijn advies niet uit zijn duim. Hij baseert zich op talloze gesprekken die hij gehad heeft met succesvolle mensen. Velen daarvan hebben hun eigen methodes om ideeën te realiseren. Maar Belsky ontdekte ook gemeenschappelijke kenmerken en goede praktijken van succesvolle projecten. Zo kwam hij tot een formule om ideeën waar te maken. Hij legt uit dat er drie sleutelelementen zijn:

 1. Organisatie en uitvoering (‘organisation and execution’)
 2. De kracht van de gemeenschap (‘the forces of community’)
 3. Het vermogen om te leiden (‘leadership capability’)

Mijn favoriete deel van het boek is het eerste. Het is een soort praktische gids voor projectmanagement. Dat is interessant voor iedereen. Want volgens Belsky werkt iedereen met projecten, zowel thuis als op het werk. De auteur ziet alles als een project. Op die manier kan je van alles organiseren en uitvoeren met behulp van zijn advies.

‘The Action method’

Om vordering te maken in projecten, moet je actie ondernemen en die opvolgen. Belsky heeft daarvoor de ‘action method’. Daarbij deel je elk project op in drie onderdelen:

 • ‘Action steps’: een lijst met alle taken, zo concreet mogelijk
 • ‘References’: alles wat niet actiegericht is (bijvoorbeeld achtergrondinfo)
 • ‘Backburner items’: actiegerichte ideeën die nog niet voor nu zijn, maar eventueel wel voor later (bijvoorbeeld wanneer je meer budget hebt)

Belsky raadt aan om voor elk project een kaft of mapje samen te stellen. Dat kan analoog of digitaal. Als je op papier werkt, kan je vooraan een lijst vastmaken met je ‘action steps’. Aan de binnenkant maak je een blad vast met je ‘backburner items’. In de kaft of het mapje zelf steek je je ‘references’. Wie liever digitaal werkt, kan online tools gebruiken.

Meer tips

 • Benader alles als een project en denk actiegericht. Vraag je steeds af: Wat is de volgende stap?
 • De aanpak van projecten moet eenvoudig en intuïtief zijn. Het systeem moet bij jou passen. Maak dus gerust je eigen versie van de ‘action method’.
 • Werk je samen met anderen? Wijs dan alle action steps toe aan een bepaalde persoon. Zo is er voor alles een verantwoordelijke en vermijd je dat acties onaangeraakt blijven liggen.
 • Veel notities maken en die organiseren, is vaak de moeite niet waard. Volgens Belsky volstaat het om enkel je acties te noteren.
 • Design is belangrijk: hoe aantrekkelijker je takenlijst, hoe groter de kans is dat je je taken zal uitvoeren. Fleur je lijst dus gerust op met vrolijke kleuren en versieringen.
 • Bekijk elke dag je ‘action steps’, bijvoorbeeld wanneer je ’s ochtends je planning maakt voor de dag.
 • Nog meer tips rond ‘action steps’:
  • Begin de omschrijving met een werkwoord.
  • Maak de actie concreet en kort.
  • Maak ook acties van dingen die je moet afwachten.
  • Vul je lijst regelmatig aan, niet alleen tijdens een vergadering over het project, maar ook als je daarnaast ergens aan denkt. Je systeem moet dus altijd gemakkelijk aan te vullen zijn.
  • Maak een duidelijk onderscheid tussen ‘action steps’ en ‘references’. Ik maak tijdens of na een vergadering altijd een takenlijst onderaan het verslag. Meestal doe ik dit alleen voor mezelf. Maar als ik verantwoordelijk ben voor het verslag, maak ik ook ‘action steps’ voor mijn collega’s. Na de vergadering krijgt iedereen zijn takenlijstje mee.

Ik kan nog een hele tijd doorgaan over van alles wat met projectmanagement te maken heeft. Niet dat ik een expert ben, maar ik heb ook uit andere bronnen interessante tips geleerd die ik zou kunnen delen. Laat me weten als je interesse hebt in meer tips over projectmanagement of hoe je je ideeën kan waarmaken.

Lijkt het boek jou interessant? Welk advies vind je het nuttigst? En zou je het boek zelf lezen?

‘Making Ideas Happen: Overcoming the Obstacles Between Vision and Reality’ door Scott Belsky kost ongeveer 11,99 euro als Engelstalige paperback.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s