De kracht van zwart-witte beelden

_dsc0118
Lynn Claerhout

Een leuk kleurenpalet kan prachtige foto’s opleveren. Maar soms leiden kleuren de aandacht af van wat je wil benadrukken. Dan is het leuk om zwart-witbeelden te maken. Ik geef je graag tips en inspiratie.

Zwart-witfotografie is niet per se gemakkelijker dan kleurenfotografie. Sommigen beweren zelfs dat het moeilijker is. Want je moet ervoor zorgen dat alles goed zit: de focus, compositie, vormen, … Onvolmaaktheden kunnen namelijk meer opvallen omdat de kleuren niet afleiden.

Waarvoor zijn monochrome foto’s ideaal? Hieronder vind je een aantal zelfgemaakte voorbeelden.

Vormen en patronen

dsc_0263-versie-2
Lynn Claerhout

Bij deze plant komen de vormen van de kleinste blaadjes mooi naar voren. Dat komt niet alleen door het gebrek aan kleur. Ze worden ook benadrukt doordat ze in het midden van het beeld staan. Bovendien heb ik mijn lens erop scherpgesteld. De blaadjes die lager groeien, krijgen daardoor minder aandacht.

Een andere manier om vorm te benadrukken, is met tegenlicht. Zo kan je in zwart-wit strakke silhouetten maken. Bijvoorbeeld van mensen, dieren, bloemen, … Of van een landschap.

dsc_0198
Lynn Claerhout

Deze foto heb ik zwart-wit gemaakt omdat er heel wat verschillende kleuren waren. Dat maakte de foto druk. Nu is het landschap rustiger. Dat verandert het gevoel dat je erbij krijgt.

Symmetrie en asymmetrie

Roos
Lynn Claerhout

Deze roos is niet perfect symmetrisch, maar je krijgt toch een gevoel van evenwicht. Doordat de kleuren aan alle kanten gelijkaardig zijn, is er geen kant die benadrukt wordt. Het oog wordt naar het midden getrokken.

Ook asymmetrie kan je in de verf zetten met een zwart-witfoto. Probeer het belangrijkste punt zo licht of zo donker mogelijk te maken. Doordat kleuren niet afleiden, zal de toeschouwer naar het donkerste of lichtste punt kijken en niet naar de kleur die het meest opvalt.

Compositie

_dsc0968
Lynn Claerhout

Bij dit beeld  kijk je waarschijnlijk meteen naar de horizon, die het lichtst is. Zo doet de compositie goed zijn werk.

_dsc0998
Lynn Claerhout

In deze compositie zit wat meer beweging. Toch is ook deze heel duidelijk.

Contrasten

dsc_0144
Lynn Claerhout

Contrasten kan je op allerlei manieren krijgen. Bijvoorbeeld door heel donkere elementen samen te zetten met heel lichte elementen, zoals hierboven. Je kan ook contrast creëren door verschillende vormen te combineren of door elementen in een tegenovergestelde richting te plaatsen.

Licht en schaduw

Licht uit strakke lijnen
Lynn Claerhout

Licht en schaduw zijn niet hetzelfde als contrasten. Je kan ook licht en schaduw hebben met weinig contrast. Bijvoorbeeld wanneer ze zacht in elkaar overlopen. Hierboven komen het licht en de schaduwen mooi tot uiting door het gebrek aan kleur.

Emoties en ideeën

_dsc0062
Lynn Claerhout

Ten slotte is zwart-witfotografie ideaal om bepaalde emoties of ideeën over te brengen. Zo kan een beeld sereen zijn, droevig, serieus, nostalgisch, melancholisch, romantisch, mysterieus, … Interpreteren doen je zelf.

_dsc0271
Lynn Claerhout

Naast zwart-wit kan je voor alle bovenstaande effecten ook een lage verzadiging gebruiken. Hierbij worden de kleuren minder intens. Je kan ook twee andere kleuren instellen dan zwart en wit. Bijvoorbeeld blauw en lichtblauw. Of het zogenaamde ‘sepia’. Of je kan een beperkt aantal kleuren en schakeringen gebruiken.

Let op: Als de tinten van je kleurenfoto niet goed zitten, zal het niet altijd helpen om je foto monochroom te maken. Zwart-witfotografie dient dus niet om lelijke kleuren te verhullen, want kenners zullen het merken.

Hopelijk vond je mijn uitleg interessant.
Heb jij nog tips voor zwart-witfotografie?

Advertenties

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s