Dit moet je weten over Malta

eiland Gozo
Een uitzicht op Gozo – Lynn Claerhout

Als je goed kijkt op een wereldkaart, kan je onder Sicilië enkele stipjes zien: de eilanden van Malta. Een week geleden waren wij er op reis. Een aantal lezers toonde interesse in tips en foto’s. Ik schreef al een artikel over de vijf hoogtepunten van het land. Vandaag geef ik essentiële tips voor een reis naar de eilanden.

Welk weer wordt het?

Het weer in Malta is vrij voorspelbaar. 300 dagen per jaar kan je er genieten van de zon. Overdag liggen de temperaturen gemiddeld tussen 15 en 20 graden in de koudere maanden en tussen 25 en 30 graden in de warmere maanden. Zorg er dus altijd voor dat je je huid goed beschermt. Regen valt er niet veel. Er is soms wel een sterke wind. Hou daar rekening mee wanneer je activiteiten plant. Rukwinden kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld boottochten niet doorgaan. Dat hebben wij helaas ondervonden toen we naar de ‘Blue Grotto’ wilden varen.

Blue Grotto
Het bovenaanzicht van de Blue Grotto is gelukkig ook mooi – Lynn Claerhout

Vriendelijk, maar gevaarlijk

Maltezen zijn ongelofelijk vriendelijk. Ik vind dat heel belangrijk voor een aangename vakantie. Helaas is er één grote uitzondering. In het verkeer kennen ze geen hoffelijkheid. Autorijden in Malta is dus levensgevaarlijk, zeker als je niet vertrouwd bent met de rijstijl. Het is voor ons ook niet zo gemakkelijk om links te rijden. Gelukkig is het openbaar vervoer goed georganiseerd. Meestal reis je snel van de ene plaats naar de andere, behalve wanneer het druk is op de weg.

Brits-Italiaanse cultuur

Malta is erg beïnvloed door de vroegere Britse kolonisatie. De meeste Maltezen spreken prima Engels. Daarnaast worden ze ook beïnvloed door buurland Italië. Jongeren zijn bijvoorbeeld grote fans van de Italiaanse mode.
Maltezen zijn ook erg katholiek. Maar liefst 96% van de bevolking volgt dit geloof. Dat zie je aan de vele kerken en kathedralen. Let erop dat je je lichaam voldoende bedekt als je deze gebouwen binnengaat. Gooi een sjaal over je blote schouders en draag geen korte broeken of rokken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Balkon in Maltees dorpje
Een balkon in een Maltees dorpje – Lynn Claerhout

Documenten en geld

Als Europeaan heb je geen paspoort nodig om naar Malta te reizen. Je identiteitskaart moet natuurlijk wel geldig zijn tijdens de hele reis. En net zoals bij elke reis naar het buitenland, neem je best kopies mee van belangrijke documenten, voor het geval dat er iets gestolen of kwijt raakt.
Het leven in Malta is over het algemeen iets goedkoper dan bij ons, maar vergeet niet om zakgeld mee te nemen voor leuke souvenirs. Wij kochten bijvoorbeeld handgemaakte wollen truien, enkele juweeltjes en lokale lekkernijen. Zo kunnen we nog een tijdje nagenieten van onze fantastische reis.

Zou jij graag eens naar Malta gaan? Ik vind het alvast een aanrader.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s