Moeten er nog themadagen zijn?

Ijsbeer (Ucumari/Flickr)
Ucumari via CC Flickr

Gisteren was het de Internationale Dag van de IJsbeer. Maar het had evengoed de dag van de tomaat kunnen zijn. Of van het potlood.
Voor alles hebben we tegenwoordig een speciale dag of zelfs een hele week. Hebben al die themadagen wel zin?

Aandacht, alstublieft!

Themadagen en -weken zijn er om stil te staan bij de belangrijke dingen in ons leven en in de maatschappij. Ze tonen aan dat het onderwerp belangrijk genoeg is om er jaarlijks bij stil te staan. Het zijn herinneringen aan dingen we we niet mogen verwaarlozen of vergeten.

Problemen in de kijker

De thema’s zijn vaak problemen. Zo is er bijvoorbeeld de Wereldkankerdag op 4 februari. Iedereen weet wat kanker is, maar het kan geen kwaad om er jaarlijks extra aandacht aan te besteden. Dit is de ideale gelegenheid om bijvoorbeeld geld te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek of voor steun aan kankerpatiënten.

Hoera!

Gelukkig bestaan er ook vaste momenten waarop we stilstaan bij leuke dingen. Dan zetten we onze helden in de bloemetjes en koesteren we mooie herinneringen. Bijvoorbeeld op Vader- en Moederdag of op de Dag van de Vrijwilliger. Sommigen zouden er misschien niet aan denken om deze mensen regelmatig te bedanken.

Speciaal en oprecht?

Helaas zijn er nu zoveel themadagen dat ze hun effect verliezen. Want elke dag wordt speciaal. Dat is natuurlijk tegenstrijdig. Als alles speciaal is, is er eigenlijk niets speciaals meer. Bovendien worden sommige dingen geforceerd. Bijvoorbeeld op Valentijn. Is het wel goed om de liefde te vieren op een vaste dag? Is het wel oprecht als je dan een cadeau geeft?

Iedere dag even stilte

Het zou veel beter zijn om elke dag stil te staan bij de belangrijkste dingen in je leven. Bijvoorbeeld je geliefden. Zij verdienen je dankbaarheid elke dag. Maar natuurlijk kan je hen niet elke dag een cadeautje geven. Wat je wel kan doen, is hen af en toe verrassen met een spontane attentie. Dat heeft volgens mij veel meer waarde en effect dan een themadag.

Weg ermee?

Een groot aantal themadagen mag voor mij verdwijnen. De dag van de pizza, daar heeft niemand wat aan. Maar ik denk wel dat er een aantal thema’s jaarlijks in de kijker moeten staan. Vooral als ze moeilijke kwesties aankaarten. Ook al verliezen ze vaak hun waarde. Elk beetje aandacht dat ze kunnen krijgen, is mooi meegenomen.

Benieuwd naar wat er jaarlijks allemaal gevierd of aangekaart wordt? Ik vond een lijstje op Wikipedia. Hoe denk jij erover?

Advertenties

2 Comments

  1. Ik begin toch ook een beetje mijn buik vol te krijgen van die themadagen. In het onderwijs sijpelen er een heleboel door. Vandaag waren we gul met complimenten en vrijdag komen we allemaal in pyjama naar school. Och ja, het fleurt een doordeweekse dag op.

    Liked by 1 persoon

  2. Ik doe niet echt aan themadagen, behalve de kankerdagen in het instituut waar ik werk. Beter is zoals je zegt elke dag stil te staan bij dingen, want na 1 dagje ben je dat na een week toch weer vergeten.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s