Freewriting: laat je pen en je geest vrij

desk-notebook-pen-writing-Eric Bailey
Eric Bailey

Wil je iets schrijven, maar lukt het niet om eraan te beginnen? Of zit je halverwege vast? Probeer dan eens ‘freewriting’. Hoe werkt het? Noteer gewoon alles wat in je opkomt. Ja, echt álles. Zo warm je jezelf op en kan je nadien beter werk leveren. Misschien ontdek je wel interessante gedachten.

Bij freewriting schrijf je zonder te stoppen. Blijven doorgaan is de boodschap. De backspace, gom of doorhaling zijn verboden. Je mag niets aanpassen. Maak je geen zorgen om spelling, grammatica en interpunctie. Het is de inhoud die telt. Heb je geen ideeën? Schrijf dan “Ik heb geen ideeën.”

Als je graag digitaal werkt, kan je nog een stapje verder gaan. Gebruik witte letters of schakel je scherm uit. Zo zie je niet wat je aan het schrijven bent.

Als je nog niet zo bedreven bent in freewriting, kan je voor elke zin een nieuwe lijn gebruiken.
Zo dus.
Dan kan je telkens over iets nieuws beginnen.
Op deze lijn kan ik het bijvoorbeeld hebben over een dierentuin.
En op deze lijn kan ik het hebben over een potlood.
Met freewriting is alles mogelijk.

Hieronder geef ik een kort voorbeeld.

” (…) Ik wil graag een column schrijven, alleen weet ik nog niet waarover.  Ik krab aan mijn hoofd en neem nog een slok van mijn thee. In de weerspiegeling van mijn scherm zie ik mezelf zitten, diep peinzend. Ik wou dat er vanzelf prachtige zinnen uit mijn pen vloeiden. Gelukkig ben ik bijna aan het einde van mijn pagina. (…)
Wat een onzin ben ik hier allemaal aan het vertellen. (…)”

Ik heb duidelijk nog wat oefening nodig.

Heb jij freewriting ooit geprobeerd?

Advertenties

18 gedachtes over “Freewriting: laat je pen en je geest vrij

 1. Ik doe altijd aan freewriting. Zelfs als ik wel een idee heb waarover ik wil schrijven. Ik doe het dan vooral om beter associatief te denken. Meestal hou ik de krabbels ook bij, omdat ze me een andere keer weer kunnen inspireren.
  Because writers are free thinkers!

  Liked by 1 persoon

 2. Op deze manier heb ik het nog nooit geprobeerd maar het lijkt me een hele leuke oefening!

  Meestal schieten de meeste ideetjes door mijn hoofd als ik met hele andere dingen bezig ben zoals de afwas. Maar ook als ik ergens over in gesprek ben met iemand. Die ideetjes noteer ik en ik werk het later uit als ik een blog schrijf.

  Like

 3. Even kijken of dit goed uitpakt … Ik blog dus ook op WordPress.com * http://www.friedabblog.wordpress.com * Niks! Niemand! Nergens iemand die wat leest of me foto’s bekijkt. Ik had de ‘Hemingway-blog’ met foto’s van de Schans, brede sloten en Hollandse wateren beeldbreed over me hele computer-scherm en dacht: Hiervan smullen de mensen en dan hoor ik van mijn zuster, door de telefoon uit Sylt, dat is ’n Waddeneiland tegen de Deense kust: “Even wat nostalgie uit Holland,” en dat was ’t dan … Maar, ik ben stront eigenwijs, want inmiddels zit ’t schrijven in me vingers, kom er helemaal van tot rust … Vandaar dat ik bloggen me ‘Zen Schrijven’ noem. Een leuke titel die nergens op slaat en géén hond die ’t interesseert … Ik zelf ben al tè véél en voor me blogs hebben ze helemaal géén tijd of ze weten ’t dom weg niet, dat ik aan ’t bloggen ben. Elfriede Heinzel Amsterdam, dinsdag 3 oktober 2017

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s