Artistieke ideeën voor fantastische foto’s

De geheimen achter mooie foto’s zijn soms simpel. Vaak zijn het principes die toepasbaar zijn op alle vormen van beeldende kunst. Niet alleen op foto’s, maar bijvoorbeeld ook op tekeningen en schilderijen. Ik bespreek vijf artistieke ideeën die je kan gebruiken om fantastische foto’s te maken.

Speciaal standpunt

Tulip Staircase door michael_toye op Flickr
‘Tulip Staircase’ – Michael Toye

Mensen maken vaak foto’s met hun camera recht vooruit, op ooghoogte. Daar is niets mis mee, maar af en toe wat afwisseling van standpunt maakt een beeld interessant. Kijk eens naar boven of naar beneden. Zit op je knieën of lig op je buik. Kijk door een opening of ga ergens achter staan. Door van standpunt te veranderen, zie je de verschillende aspecten van een beeld.

Fijne focus

Lynn Claerhout paarse bloem Lynn Claerhout

De aandacht van de toeschouwer gaat meestal naar wat scherp is. Als alles scherp is, wordt het oog van de toeschouwer minder sterk geleid. Als je een contrast maakt tussen wat scherp en wat wazig is, heb je meer controle over de aandacht van de toeschouwer. Het oog leiden kan ook op andere manieren, maar de focus is een belangrijke.

Heerlijke herhaling

Foto Apple trees snow
Apple

Herhaling heeft iets aantrekkelijks. Een terugkerend patroon zorgt voor een zekere rust. De uitdaging is om de foto niet saai te maken. Focus bijvoorbeeld op de voorgrond of juist op de achtergrond. Of speel met kleuren. Zo krijg je een boeiend beeld, zelfs van iets alledaags.

Zinderend zwart-wit

Steen - Lynn Claerhout
Lynn Claerhout

Soms zijn kleuren niet zo interessant, bijvoorbeeld als ze weinig verzadigd zijn. Dan is het leuk om met zwart-wit te werken. Ook als lijnen, patronen, de textuur, schaduwen of de focus centraal staan, is het leuk om een beeld zonder kleuren te maken. Bijvoorbeeld zoals in de foto hierboven. Zwart-witfoto’s hebben ook een andere sfeer. Denk maar aan portretten.

Contrasterende kleuren

Lynn Claerhout zwarte kat
Lynn Claerhout

Soms zijn de kleuren juist een van de interessantste elementen van een foto. Het kan leuk zijn om daarmee te spelen. De zwarte en gele tinten in de foto hierboven zijn een voorbeeld. Ze zijn interessant omdat ze zo sterk contrasterend zijn. Het kan ook leuk zijn om een foto zwart-wit te maken en slechts een paar delen in kleur te zetten. Bijvoorbeeld de rode jas van een spelend kind.

Geen regels

De voorgaande ideeën zijn natuurlijk geen regels. Je ben vrij om als fotograaf te doen wat je wil. Dit zijn gewoon enkele principes die vaak werken. Probeer ze eens!

Heb jij nog ideeën om foto’s interessant te maken?

Advertenties

2 gedachtes over “Artistieke ideeën voor fantastische foto’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s