Op zoek naar een goed idee? Volg de vogeltjes

Vogel bove gebouw

Goede ideeën komen vaak op ongelegen momenten. Als je zit te staren naar een wit blad in de hoop het vol te kunnen schrijven met geniale ingevingen, is de kans klein dat je hierin slaagt. Maar ongetwijfeld merk je wel hoe er een roodborstje op je vensterbank komt zitten. Je beeldt je in dat je zelf een vogeltje bent, vrij van zorgen. Wanneer je wakker schiet, doe je een nieuwe poging om je te concentreren. Tevergeefs. Maar ’s avonds kan je niet slapen omdat je hoofd vol zit met inspiratie. Hoe komt dat toch?

Het komt erop neer nieuwe concepten te creëren door bestaande te combineren. Een boom zou je bijvoorbeeld kunnen inspireren om een nieuwe structuur te geven aan een rapport. Onbewust combineer je nieuwe ervaringen met bestaande gedachten. Op dat moment gaat het lampje branden. Dit is de reden waarom geniale ingevingen niet altijd gelegen komen: ze ontstaan pas wanneer de juiste gedachten samenkomen. En dat gebeurt vaak wanneer je er even niet naar op zoek bent.

‘Think outside of the box.’ Als je gewoonlijk nadenkt terwijl je neerzit, probeer dan eens recht te staan. Of te liggen. Of te hangen. Het klinkt misschien belachelijk, maar het kan echt helpen. Test ook je zintuigen. Ben je eerder visueel ingesteld, kijk dan naar foto’s of grafieken. Leer je beter auditief, beluister dan podcasts over het thema waaraan je werkt. Of combineer beide zintuigen: het internet staat vol met al dan niet leerrijke filmpjes. Misschien helpt het ook om juist zintuigen te gebruiken die je niet vaak stimuleert. Heb je nood aan persoonlijk contact? Vraag dan naar iemands mening of inzicht. Je zal ervan versteld staan wat er kan veranderen als je iets benadert vanuit een ander perspectief. Er is dus niets mis met dagdromen. Kijk gerust naar de vogeltjes. Wie weet brengen ze jou naar een goed idee.

Advertenties

Een gedachte over “Op zoek naar een goed idee? Volg de vogeltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s