Zo gebruik je legaal afbeeldingen van het internet

Photo lens
Viktor Hanáček via Picjumbo.com

Iedereen gebruikt wel eens afbeeldingen van het internet. Maar niet iedereen doet dat legaal en met respect voor de eigenaars. Hoe werkt dat? Ga na of je een werk mag gebruiken en vermeld de bron.

Welke afbeeldingen mag je gebruiken?

Persoonlijk gebruik

Voor persoonlijk gebruik mag je in theorie alles downloaden. Het spreekt voor zich dat er een uitzondering geldt voor afbeeldingen die verkocht worden, bijvoorbeeld kunstwerken. Als je deze zelf print, is dat niet eerlijk tegenover de artiest die probeert om er geld mee te verdienen.

Openbaar gebruik

Wie afbeeldingen gebruikt voor een publiek, moet opletten. Niet alle foto’s mag je zomaar gebruiken. Gelukkig bestaan er stocks. Dat zijn online archieven van afbeeldingen die je gratis of tegen betaling mag gebruiken. Zoek naar de aanduiding ‘gratis’ of ‘free’. Denk er wel aan om de artiest te vermelden als die genoemd wordt. Voorbeelden van websites met afbeeldingen zijn de volgende:

Photo lens
Viktor Hanáček via Picjumbo.com

Waar komt de afbeelding vandaan?

Ik zie het de laatste tijd steeds vaker: sociale media als bronvermelding. Let op: sociale media zijn géén bron! Bronnen zijn auteurs, fotografen, modellen, producers, cameramensen, … Kortom alle creatieve professionelen of amateurs die iets maken.

Op zoek naar de bron

Volg deze stappen om de eigenaar van een werk te vinden:

 • Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding die je wil gebruiken en selecteer “kopieer locatie/URL van de afbeelding”.
 • Ga naar Google en klik op “Afbeeldingen”/”Images”.
 • Klik op het icoontje van het fototoestel en plak de link die je net gekopieerd hebt.
 • Je krijgt nu een overzicht van afbeeldingen en de link naar hun bron.
 • Zoek de oorspronkelijke bron door na te gaan welke links het oudst zijn, de grooste formaten hebben, en/of het vaakst voorkomen tussen de zoekresultaten.
 • Vermeld de bron bij de afbeelding die je gebruikt (tenzij er geen bron is en je het werk vrij mag kopiëren, bijvoorbeeld bij gratis stockfoto’s).

Opgelet

Sommige afbeeldingen mogen helemaal niet gebruikt worden, ook niet als je naar de bron verwijst. Ga na of dit op de website aangeduid staat.

Bedankt om het werk van anderen te respecteren!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.

Advertenties

4 Comments

 1. Hoi,

  Ik vrees dat de categorieën die Google Images voorstelt (‘Labeled for reuse with modification’, ‘Labeled for reuse’, etc.) niet echt waterdicht zijn. Die zijn ongeveer even nauwkeurig als de selectie van websites die worden weergegeven onder ‘Google Blogs’ (waarvan de meeste dus géén blogs zijn). Ze dekken zich daar overigens zelf tegen in. Kijk maar naar de kleine lettertjes op de detailpagina van een afbeelding: zelfs al kies je ‘Labeled for reuse’, dan staat daar helemaal onderaan “Images may be subject to copyright”. Tja, zo is het makkelijk, natuurlijk.

  Een meer betrouwbare methode is de Advanced Search op Flickr.com, want daar maken ze gebruik van Creative Commons, en dat is juridisch wél bindend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s