Geen zin in die grote taken? Zo maak je ze simpeler

To do list - Stacy Spensley - via FlickrHet zijn altijd dezelfde dingen die op je to-do-list blijven staan. Sommige taken lijken zo groot dat je niet weet waar te beginnen. Een overvolle wasmand, een lang verslag, een rommelige kelder … Stel ze niet langer uit en pak ze aan!

Klein en snel

Hoe groot een taak ook is, je kan hem altijd kleiner maken. Deel een lange taak op in kortere sessies. Moet je 15 hemden strijken? Doe er dan bijvoorbeeld elke dag drie. Zo zijn de hemden allemaal gestreken op het einde van je werkweek. Het helpt ook om een moment te kiezen waarop je de taak moet uitvoeren. Zo weet je wanneer je eraan moet beginnen en ben je minder geneigd om uit te stellen.

Simpel en haalbaar

Sommige taken zijn zo complex dat je geen duidelijk overzicht hebt. Dat maakt het moeilijk om eraan te beginnen. Een verslag schrijven is bijvoorbeeld niet iets wat je na vijf minuten kan afvinken van je to-do-list. Deel daarom grotere processen op in haalbare stapjes. Zo weet je waar te beginnen en kan je sneller dingen afvinken. Dat geeft het gevoel dat je goed vooruitgaat. Moet je regelmatig verslagen maken? Hou je plan dan bij de hand en maak er een routine van.

Leuk en bevredigend

Grote taken zijn ook minder overweldigend als je ondertussen iets leuks doet. Een rommelige kelder opruimen wordt bijvoorbeeld aangenamer met energieke muziek op de achtergrond. Je kan jezelf ook motiveren door beloningen. Heb je een uurtje opgeruimd? Verwen jezelf dan met een ‘guilty pleasure’.

Heb jij nog tips om lastige taken aan te pakken? Ik hoor ze graag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s