Maak prachtige foto’s met deze 5 tips

Paard-Horse
Tegenwoordig kan iedereen foto’s maken. Met een fototoestel, een smartphone, een tablet… Maar hoe krijg je die prachtige beelden die professionelen maken? Lees hieronder mijn 5 basistips.

1. Onderwerp

Veel fototoestellen hebben de mogelijkheid om een onderwerp te selecteren. Maak je bijvoorbeeld een foto van iets dat beweegt? Gebruik dan de functie ‘sport’. Je toestel bepaalt dan automatisch de instellingen die het meest geschikt zijn.

2. Scherpte

Fototoestellen, smartphones en tablets hebben vaak een groen vierkantje op het scherm. Dat bepaalt wat er scherp wordt. Maak je een foto van een gezicht? Plaats het vierkantje dan op de ogen. Zorg er ook voor dat je niet beweegt. Leun ergens tegen of steun op je ellebogen.

3. Kleuren

Kleuren bepalen de sfeer van een beeld. Selecteer bij ‘witbalans’ het juiste licht. Meestal kan je kiezen tussen bewolking, zonlicht, lamplicht, schaduw en enkele andere opties. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat het bewolkt is, zorgt je toestel ervoor dat je beelden niet grauw worden.

4. Licht

Zoek een plekje waar het licht mooi valt. Meestal geeft natuurlijk licht het beste resultaat. Richt je fototoestel nooit naar het licht, tenzij het de bedoeling is om een zwart silhouet te maken.

5. Achtergrond

Vergeet niet te letten op je omgeving. Als je een rustige foto wil maken, kies dan een eenvoudige achtergrond. Zo gaat alle aandacht naar je onderwerp. Zitten er lijnen in je beeld? Laat dan zien dat ze niet willekeurig zijn. Gebruik het raster om na te gaan hoe recht of schuin de lijnen lopen.

Dit waren vijf heel eenvoudige adviezen. Zin in professionelere tips en voorbeelden? Laat me in een reactie weten waarover je graag zou lezen!

Advertenties

3 gedachtes over “Maak prachtige foto’s met deze 5 tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s