Zo kijk je naar modeshows


Dior SS 2014 RTW

Vroeger vond ik modeshows saai. Ik zag er niet veel in. Nu weet ik dat je modeshows kan leren te interpreteren. Net als kunst.

Decor en muziek

Het eerste wat je te zien krijgt, is het decor. Samen met de muziek creëert het een bepaalde sfeer. Liefhebbers zullen zich zeker de ‘SS 2015 RTW’ show van Dries van Noten herinneren. Daarin liepen de modellen over een catwalk van mos. Op het einde van de show gingen ze rustig neerzitten. Als hippies die genieten van de natuur.


Dries van Noten SS 2015 RTW

Het geheel en details

Waarop moet je letten tijdens een show? Kijk naar kleuren, vormen, materialen, … Zijn ze sober of opvallend? Symmetrisch of asymmetrisch? Vraag je ook af wat het thema of de boodschap is. Daarna kan je gaan focussen op aparte onderdelen: kleding, juwelen, schoenen, make-up en haar.
Kader details altijd in het geheel. Het is bijvoorbeeld niet omdat enkele modellen ‘flared’ jeansbroeken dragen dat we teruggaan naar de jaren zeventig. Pas als er andere kenmerken op hetzelfde wijzen, kan je besluiten wat de ontwerper gebruikt heeft als inspiratiebron.


Balenciaga SS 2014 RTW

Live shows

Een show ‘live’ bijwonen heeft voor-en nadelen. Een voordeel is dat je helemaal opgenomen wordt in de sfeer. Zo voel je beter waar de show om gaat. Een nadeel is dat je de show niet kan pauzeren om stil te staan bij details of om na te denken over de boodschap. De analyse van het geheel en de details moet tegelijkertijd gebeuren. Daarom kijk ik graag naar video’s en foto’s. Die kan je bekijken en pauzeren zo lang je wil.


Dolce & Gabbana FW 2015 RTW

Beoordeling

Na een modeshow kan je een beoordeling maken. Welk gevoel kreeg je bij het zien van de collectie? Waaraan deed de show je denken? Vond je de collectie mooi, gedurfd, saai …? Hoe meer je naar modeshows kijkt, hoe meer je ze zal begrijpen en appreciëren. Ik blijf alvast oefenen.

Kijk jij graag naar modeshows?

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s