ASMR of ‘braingasms’: tintelingen in je lichaam

Gesloten ogen - Lynn Claerhout
Lynn Claerhout 2015

Ken je dat intense genot dat je voelt bij het horen van rustgevende geluiden? Of de tintelingen bij een hoofdmassage? Je hebt het of je hebt het niet, zo blijkt. Er is nog niet veel onderzoek naar gedaan (tot grote spijt van miljoenen liefhebbers), maar het concept heeft wel al een naam: ASMR of ‘Autonomous Sensory Meridian Response’.

Hoe ontstaan die tintelingen?

De definitie van ASMR is niet gemakkelijk. Sommigen vinden dat muziek ASMR kan opwekken, terwijl anderen dit ‘frisson’ noemen. Het staat vast dat een zogenaamd ‘braingasm’ kan ontstaan door auditieve en visuele stimuli en zachte aanrakingen.

Wat er precies in het lichaam gebeurt bij de diepgaande ervaringen, wordt nog betwist. Of het nu serotonine of dopamine is, er zouden stoffen vrijkomen die een heerlijk gevoel geven. Waarom kan niet iedereen er dan van genieten? Dat blijft waarschijnlijk nog een tijdje een mysterie.

‘You love it or you hate it’

Nooit voordien bestonden er zoveel video’s met als enige doel de kijker en/of luisteraar tintelingen te geven. Neem eens een kijkje op YouTube: zoek naar ‘ASMR’, ‘tingles’, ‘braingasm’ of ‘whisper video’. Vind je het maar een raar gedoe? Dan ervaar je waarschijnlijk niet wat de fans voelen. Dit betekent echter niet dat de filmpjes waardeloos zijn. Vaak bevatten ze meditatielessen of massagetechnieken. Als je er geen ‘braingasm’ van krijgt, dan heb je toch tenminste iets bijgeleerd.

Advertenties

Een gedachte over “ASMR of ‘braingasms’: tintelingen in je lichaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s